Ciklus predavanja o Mariji Jurić Zagorki: Zagorkin Crveni ocean – znanstveno-fantastični roman ili …

U nastavku Ciklusa predavanja o Mariji Jurić Zagorki koja se održavaju svaki treći četvrtak u mjesecu, u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke, u četvrtak, 22. siječnja 2015. u 17 sati, slijedi predavanje o jednom od intrigantnijih aspekata Zagorkinog književnog opusa što uključuje izlet u znanstveno-fantastične vode. Radi se o romanu Crveni ocean, predavanje će održati Tomislav Šakić, a teme su: koliko je i zašto je  taj roman moguće predstaviti kao preteču znanstvene fantastike u hrvatskoj književnosti te koliko se roman – ako uopće – uklapa u sliku Zagorke kakvu danas gradimo (ženski subjekt, feminizam, nacionalna zapitanost).

Naslovnica izdanja s pretisaknim romanom

Naslovnica izdanja s pretiskanim romanom Crveni ocean.

Crveni ocean je objavljen 1918. godine, kao socijalno-utopistički roman nadahnut Teslinim pronalascima i Oktobarskom revolucijom. Do danas je netiskan u knjizi (mada je pretiskan u Džepnom magazinu 1958/59, od 84. do 133. broja) , a izlazio je u serijaliziranom obliku u Jutarnjem listu krajem Prvoga svjetskog rata i to u 236 nastavka.

Ukoliko želite saznati više o tom aspektu Zagorkine mašte, uputite se ovaj četvrtak u Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke i zauzmite svoje mjesto. Predavanje počinje u 17 sati. Vidimo se tamo!

 

Komentiraj