Zagorkin život

Svaka biografija počinje sa „rođen/rođena je…“ ali ne i ova. Naime, nije sasvim sigurno koje je godine i kojeg datuma rođena Marija Jurić Zagorka. Ako ćemo vjerovati natpisu na njenoj nadgrobnoj ploči, ona je rođena 1. ožujka 1879. U Laszowskovoj knjizi Znameniti i zaslužni Hrvati kao godina njenog rođenja također stoji 1879. ali 3. ožujka. Istu godinu navode još i Šamšalović te Petrović u svojim leksikonima a ni jednoga od njih troje Marija Jurić Zagorka nikad nije ispravljala. Ipak, navedena godina teško da je točna obzirom da bi, po njoj sudeći, Zagorka završila osnovnu školu sa pet godina a udala se sa dvanaest.

Dragutin Prohaska kao godinu njenog rođenja naznačuje 1876. što je ipak bliže istini obzirom da je poznato kako mu je neke podatke o svom životu učinila dostupnima sama Zagorka no ni o točnosti te godine nije se nikad očitovala.

Zagorka ni u jednom od svojih autobiografskih tekstova, pa ni u autobiografiji Kamen na cesti, nije točno rekla kad je rođena no dala je naslutiti da bi se moglo raditi o 1873. ili o 1874. godini.

Mogli bi smo zaključiti da je Zagorka namjerno bila tajnovita kad se radilo o njenim godinama.

O njenim su godinama još s više ili manje uspjeha, nagađali i Vladimir Kovačić, Bora Đorđević te Saša Vereš. Vladimir Kovačević osobno je poznavao Zagorku stoga se veliko povjerenje poklanja „njegovoj“ godini tj. 1873. Ivo Hergešić se također priklanja toj godini, no ne posve jer po njegovom u obzir ipak dolaze još i 1876. te 1879. S Kovačevićem su se složili  Đorđević i Vereš koji je smatrao da je Zagorka rođena na novu godinu 1873.

Djetinjstvo je provela u Zagorju na imanju u Začetrju nedaleko od Krapine, gdje je Ivan Jurić postao upravitelj imanja barona Geze Raucha (kuma hrvatsko-ugarskog bana Khuen-Hedervaryja).

Školovanje joj se sastojalo od privatne poduke na mađarskom jeziku s plemićkom djecom u Rauchovom dvorcu, a višu djevojačku školu završila je kod Sestra milosrdnica u Zagrebu.

Unatoč svojoj natprosječnoj darovitosti, iskazanoj kreativnim pisanjem i pokretanju učeničkih novina, roditelji joj nisu omogućili daljnje školovanje, nego su je maloljetnu udali i poslali u Mađarsku.

Opsežni nastavak biografije u obradi