Filip Košenski

Filip Košenski, dramolet u 1 činu prikazan 19. ožujka 1904. godine. Ova drama je samo jednom izvedena u Zagrebu, u ponajboljoj onovremenoj glumačkoj podjeli (Ignjat Boršnik, Mila Dimitrijević, Dragutin Freudenreich), ali se nije uspjela, usprkos ovim protagonistima, sadržati na sceni.

Sama drama predstavlja posebni tematski odjeljak u scenskom izričaju Zagorke upravo zbog socijalnih tendencija koje je dominatno u ovoj drami.

Batušić navodi da se djelo prvotno trebalo zvati U Močvari, i pritom usmjereno na neke “političke izborne makinacije”. Ali je Zagorka morala promijeniti ambijent, a temu je zamijenila radničkom sredinom, obogaćenu naturalističkim detaljima, “čime donosi u hrvatsku dramatiku izuzetno snažno koncipiranu socijalno obilježenu težnju za pristupom jednom, do tada pozornici posve nepoznatom društvenom sloju – radništvu”.

U neimaštini, pritješten dugovima, Filip Košenski, u početku drame nepotkupljiv i otporan na sva podmićivanja sasvim kapitalistički ocrtanog upravitelja tvornice, mora na kraju slomljen popustiti i izdati svoje drugove iz tvornice, jer želi djetetu namaći koru kruha”.

Prepisani primjerak teksta se nalazi u teatrološkom odjelu Instituta za književnost i teatrologiju JAZU u Zagrebu.