Grička vještica

Dana 18. lipnja 1918. godine u HNK-u u Zagrebu izvedena je dramatizacija “Grička vještica”. Kazališna je uprava točno znala da će to djelo i na pozornici požnjeti nezapamćeni uspjeh. Dramatizaciju je prema svom romanu napravila sama autorica.

Ulogu Nere Keglević glumila je Ančica Kernic, prvakinja drame HNK, a Sinišu Vojkffyja Hinko Nučić. Ulogu Nerine bake grofice Rattkay odigrala je Paula Grbić. Kasnije je snimljen i film “Grička vještica”, za koji je scenarij također napisala sama autorica Marija Jurić Zagorka.

U drugoj kazališnoj postavi Gričke vještice, od 1929. godine, Neru je glumila slovenska glumica Vika Podgorska, a Sinišu slavni hrvatski glumac Dubravko Dujšin. “Gričku vješticu“, Zagorkin dramski prikaz u pet slika prema istoimenu romanu, prvi je režirao Hinko Nučić, a od 18.lipnja 1906. do 7. travnja 1918. godine predstava je izvedena dvadeset i pet puta.

Isti naslov, tad žanrovski određen kao “drama u pet činova prema istoimenom romanu“, godine 1929. u Malom je kazalištu režirao Ivo Raić, a scenografije se prihvatio isto tako ugledni Ljubo Babić, pa je tako ta izvedba, premijerno prikazana 23. kolovoza te godine, do 11. ožujka 1931. godine izvedena trideset i sedam puta. Godine 1936. redateljsku palicu istoga teksta preuzima Dubravko Dujšin, s ukupno tri izvedbe u istoj godini.

Priču o progonu vještica u Zagrebu autorica je odjenula u romantičarsko pustolovno ruho. Djelo je dalo također veliki doprinos u opismenjivanju naših ljudi i izvan granica Hrvatske.

Prepisani primjerak teksta se nalazi u teatrološkom odjelu Instituta za književnost i teatrologiju JAZU u Zagrebu.